Finanse. Prawo. Inwestycje.

Dwie nowe inwestycje Grupy Trinity S.A.

9 lipca b.r. zarząd Grupy Trinity S.A. zawarł dwie znaczące umowy inwestycyjne.

Na mocy umowy ze spółką Syneria Poland sp. z o.o. oraz jej udziałowcami, Grupa Trinity S.A. obejmie 450 nowo emitowanych udziałów, które po podwyższeniu kapitału zakładowego będą stanowić 90% jego wartości.

Spółka Syneria Poland sp. z o.o. rozpoczyna działalność na rynku produkcji oraz sprzedaży wyrobów wykonanych z metali oraz kamieni szlachetnych. Planowane rozpoczęcie sprzedaży datowane jest na początek 2014 roku. Inwestycja Grupy Trinity S.A. wpisuje się w przyjętą strategię inwestowania w podmioty o atrakcyjnej relacji oczekiwanej stopy zwrotu do ponoszonego ryzyka i ma na celu zwiększenie posiadanej ekspozycji  na rynku metali szlachetnych.

Na mocy drugiej z umów, ze spółką Solino sp. z o.o. oraz jej udziałowcami, Grupa Trinity S.A. obejmie 50 nowo emitowanych udziałów, które po podwyższeniu kapitału zakładowego będą stanowić jedną trzecią jego wartości.

Spółka Solino sp. z o.o. rozpoczyna działalność jako producent innowacyjnych elementów konstrukcyjnych wytwarzanych z materiału PVC. Planowane rozpoczęcie produkcji datowane jest na przełom trzeciego i czwartego kwartału 2013 roku. Rozpoczęcie sprzedaży produktu przez spółkę planowane jest z kolei na początek 2014 roku. Przyjęty model biznesowy Solino sp. z o.o. zakłada sprzedaż produktu w segmencie B2B. Inwestycja Grupy Trinity S.A. ma na celu akcelerację rozwoju spółki i osiągnięcie przez nią w perspektywie 5-7 lat istotnej pozycji na rynku materiałów konstrukcyjnych wytwarzanych z PVC w regionie Europy Środkowo-Wschodniej. Poza wsparciem kapitałowym, Grupa Trinity S.A. zamierza również aktywnie uczestniczyć w wyznaczaniu strategicznych ścieżek rozwoju oraz prowadzeniu przez Solino ekspansji produktowej na rynkach zagranicznych. Warunkiem wejścia w życie obu umów inwestycyjnych jest pozyskanie przez spółki Syneria Poland sp. z o.o. oraz Solino sp. z o.o. finansowania dłużnego z Funduszu Pożyczkowego Wspierania Innowacji.

Potwierdzam